Liikkumalla terveyttä -askel kerrallaan

16.04.2020

Kevyttä liikuskelua, taukoja paikallaanoloon, palauttavaa unta 

UKK instituutti julkaisi viime syksynä (2019) uudet aikuisten liikuntasuositukset. Suositukset ovat suunnattu 18-64-vuotiaille. Suosituksissa on edelleen sydämen sykettä kohottavaa liikkumista ja lihaskunnon harjoittamista yhdistettynä liikkeen hallintaan. Suositus on liikkua useamman kuin kaksi kertaa viikossa. Reippaan ja raskaan liikkumisen välillä on selkeä ero, sillä liikkuminen on reipasta, jos pystyt puhumaan hengästymisestä huolimatta. Liikkuminen on rasittavaa, jos puhuminen on hankalaa hengästymisen takia.

Muutoksia liikuntasuosituksiin on tullut seuraavasti:

1. kevyt liikuskelu

2. paikallaanolon tauottaminen

3. riittävä uni.

Uuden suosituksen mukaan siis jo muutaman minuutin liikkumishetket edistävät terveyttä. Liiku kevyesti esim. kotiaskareet ja kaupassa käynti. Valitse tilanteen mukaan mieluimmin portaiden käyttö, kävelypalaveri ja suosi perheliikuntaa.

Paikallaanolon tauottaminen aktivoi lihaksia ja kiihdyttää veren kiertoa. Suosi taukoliikunta mahdollisuutta ja seisomatyöskentelyä aina kun siihen on mahdollisuus.

Unen merkitys palautumisen ja jaksamisen kannalta todella tärkeää. Unta on saanut tarpeekseen, kun herää virkeänä.

Liiku monipuolisesti omalla tavallasi ja arvosta pieniäkin liikkumishetkiä- aina ei tarvita pitkiä lenkkejä tai isoja painoja. Syö monipuolisesti ja terveellisesti. Nuku riittävästi.

Lähde: https://www.ukkinstituutti.fi/liikkumisensuositus/aikuisten-liikkumisen-suositus

Vaasanseudun Areenat tarjoaa taukoliikunta mahdollisuuden myös etänä.

Kysy lisää: henri.scheweleff@vaasanseudunareenat.fi

På svenska: https://vaasanseudunareenat.fi/sv/halsa-genom-rorelse-ett-steg-i-taget/